P-PILLER

DEN FØRSTE KONSULTATION
Den første konsultation når du ønsker at opstarte p-piller vil for det meste være med lægen, mens de næste gange skal der bestilles tid ved Vivi Bach eller Lise Skotte Lippert til kontrol.

Allerførst vil lægen som regel tale med dig om generel prævention og hvilke behov og ønsker du har. Det kan f. eks være, om du har en fast kæreste, og I synes, det er besværligt at bruge kondom. Sammen med lægen finder du frem til den prævention, som er bedst for dig.

Der er en lille risiko for at udvikle blodpropper især de første 6-12 måneder, du tager p-piller. Risikoen gøres mindre ved at vælge en 2. generations p-pille, ved at sikre at dit blodtryk er normalt, og hvis du ikke har arvet en større risiko for blodpropper. Det vil sige, at der ikke i din nærmeste familie har været tilfælde med blodpropper hos personer under 50 år.

Lægen vil derfor måle dit blodtryk og stille dig en række generelle helbredsmæssige spørgsmål. Det er normalt ikke nødvendigt at få foretaget en gynækologisk undersøgelse, medmindre du har gener fra underlivet eller mistanke om kønssygdomme.
 

NÅR DU HAR FÅET DIN RECEPT
Lægen vil herefter udskrive en recept på en pakke af de valgte p-piller og vejlede dig i, hvordan de bruges. P-pillerne køber du på apoteket. Der er altid til 3 måneders forbrug i en pakning.

Herefter skal du 1 gang årligt komme til p-pillekontrol hos Vivi Bach eller Lise Skotte Lippert. Du vil igen få målt dit blodtryk, og I vil tale om, hvordan du har det. Hvis alt er i orden, får du fornyet din recept til 12 måneder. Det vil sige 4 pakninger.

Det er en god idé altid at sikre, at du har en ny pakke p-piller liggende klar, når den gamle slipper op. Derfor er det en god huskeregel altid at bestille tid hos lægen til den årlige kontrol, når du har fået udleveret den sidste p-pille pakke på recepten på apoteket.